Куфар, пълен с надежда

Scroll down to content
Един юрган (какво начало!). Купчина учебници по хидрология измежду книги с красиви градини. Чифт спортни обувки за брат ми. Понеже ний в България боси ходим (каза тази с интернационалните юргани). Всичките тениски и двата потника, които така и не облякох. Мисия предизвикване на хубаво време с летни дрехи – временно преустановена. Пакетчета семена – не че досега съм отчела голяма /някаква/ успеваемост с тях, ама така, за сравнение с липса на сеитба, шансът все пак съществува. 2 рамки и 2 фенера за село – купени на промоция с примерно 8-мата ми надница. Намалени заради липсващо стъкло и несезонност – продавачката така се изненада, като се награбих, че ми направи допълнителна отстъпка. Шшш, не че нещо, ама имам къде къде по-големи дертове от тези – докато имам стена, на която да очаквам снимки, рамките са вървежни. Празните бурканчета от сладкото, което примъкнах към Единбург зимата. Тъй де, пара се е дало и знаете ли колко време си търсих такива изтумбени… И да, има голяма вероятност на въпроса “Какво правят българите?” моите съквартирантки да отговорят, че събираме буркани, личкаме вода по нищо неподозиращи съседи /откъде да знам, че на долния етаж точно в този момент ще мине човек, ама нищо, аз го успокоих, че сега и на него ще му върви по вода/, раздаваме храна /черпим/, но в същото време не даваме нищо да стане “зян” – “То като изрежеш мухлясалото, нищо му няма!” и “Ее, виж колко още има по тенджерата, обери го с един залък!”
Шевовете, които не са се пръснали от предишното пренасяне на локум, бисквити “Закуска” и кори за баница в количества като за малка лафка, вече се опъват. Заплашително, ама няма страшно, на мен реализма отдавна ми го задържаха на митницата. Аз пак се опитвам да промъкна по някоя малка доза, но си признавам, че тя често остава забравена из-под безбройните ми мераци. Натъпквам и тетрадката със списъците – всички задачи накуп, задачи за първото ходене, мечтани растения, растения за купуване с наличните средства, бонус растения, ако първите се окажат по-евтини, отколкото предполагам. И измежду всичко това мечти и вълнения – толкова, че макар шевовете на куфара да се държат още, то мен самата едвам ме свърта! Искам вече да съм сред семейството си, градината, приятелите. Да спра да бъда страничен наблюдател и слушател на преразказани истории. Вместо това да бъда част от тях, да създавам красиви моменти и да помагам на родителите си. Как искам вече да правя огледа си на село, да се успокоя, че всичко е живо и налично. Да срещна съпричастност и да отвърна подобаващо.

Всичкият багажлък е добре уплатнен – от обич, надежда и мъничко страх. Обич – към живота ми и всички хора, които го изпълват с доброта. Надежда, че тази година и аз ще съм по-добра, по-разумна и по-смела. И страх – защото сега след всяко завръщане следва поредното заминаване, а скоро то ще е наистина надалече. Тогава няма да имам дата, до чието настъпване да отброявам дните и това е малко плашещо. Но и смело, та покривам по някой друг критерий от определените :).

Прекрасно е да се завръщаш у дома!

4 Replies to “Куфар, пълен с надежда”

  1. Всичко е прекрасно, мила и аз изпитвам същите чувства при всяко пътуване – странна смедица на удоволствие и притеснение, на радост и страх… и така вече 17 години…Не проумявам само желанието ти да се товариш физически, тези дисаги не ти ли развалят кефа от самото пътуване, от преминаването през времето и пространството…Знаеш ли колко приятно е да си само с 4-5 кг (подаръци), опитай веднъж и съм убедена, че ще ти хареса !Приятен път и в двете посоки !!!

    Like

  2. Хехе, аз си вървя с чантите, дори ми е неспокойно, ако нямам поне една, защото все имам чувството, че съм я забравила някъде :)). Но сега трябва да върна обратно към България всичко от Единбург, защото няма да съм тук една година и не искам да плащам за склад :)).Поздрави,Гери

    Like

  3. Здравей Гери,Първо искам да ти кажа, че те чета с кеф и откакто тe следя през Фейсбук не изпускам нито една нова публикация. Имаш едно прекрасно кътче, с което радваш много хора.Относно сегашната ти публикация, ех, усмихнах се носталгично. И аз като теб мънках куфари, докато минах само на ръчен багаж с подаръци, като Дорка 😉 Ние, българите, все си мислим, че навън няма като нашите семена, като нашите кори за баница, като нашето сирене. Да, ама не, не е нужно да се товарим, има и български магазини, има и подобни неща …. Е, винаги има и хора като моята мила майка, която ти е землячка, както би се изразила тя, които имат готов отговор за казаното от мен “Да, има български магазин, но там сигурно зареждат само буклуци, аз да си ти пратя кори и сирене от тук” …. Много успех в новото начинание, приятни изживявания на село и след това. Чакам с нетърпение следващата ти публикация. Поздрави, Галина

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: