Реколта в понеделник 22/08/11

Scroll down to content

Шшш,наясно съм,че е петък .

Радвам се,че е петък,още няколко дни и си отивам при градината,но нека поне за момент се престорим,че е понеделник и ,че съм си изпълнила заканата още от първия път 🙂 .Броколито или карфиола (догодина трябва да инвестирам в табелки…ама какво да се прави,тази небрежност ми е в кръвта,то и нещата,които дядо ся вървят пипер,пипер,патладжан,пипер,5 корена домати,пипер) доста дръпнаха,тези снимки са сравнително стари,вече са даже по-големи .

И пак,някои хора вече берат . Е,аз вървя с месец назад,уж туршия ще правя,пък то всяка съставка узрява по собствено разписание .

Ама и аз съм една притенциозна,искам хем камби,хем карфиол,пък ако може и моркови едновременно .

Зелевата пеперуда вече направи няколко набеза върху растенията,даже и въшки имах,но да живее сапунената вода,засега са наред .Таратора се превърна в дежурния обяд,това естествено е когато има време за такъв,но неудобството е,че трябва да си нося киселото мляко от града .

На мен ми е страшно неприятно,че на село,където крави да искаш,не се продават хубави каквито и да е млечни продукти .

Или поне трябва да си с връзки,пък мен все ме питат “Ти пък коя си?” .

Е,преглъщам лееката неучтивост,наум си казвам,че съм тази,чийто тротоар е редовната тоалетна за кравите и се надявам скоро да имам време аз да си правя кисело мляко 🙂 .Кратуните растат,все така в грешната посока,но пък сега имам уникалната възможност да си удрям главата в тикви,като бера доматите .

Добре,че са малко доматите,то не за главата ми,ами щях да изпочупя всичките завръзи 🙂 .Този лук го глася за голям,ще го видим колко ще порасне действително .

Така и не разбрах загърля ли се или не,като компромис имам и по двата начина .

Имам също и мъжки лук . Поне баща ми така каза,те глави нямат,поливам си ги за зелено,ама пък да не е женско царство ептен .Пъпешите и те все във вадата пускат ластуни и все намирам изгнили .

Аз такъв пъпеш дори не обичам,с дядо все спорехме хлебен ли е,воден ли е . За мен все са хлебни,за него пък обратното .

Ама пък много искам поне един голям да отгледам,заради дядо,знам ли,току виж изведнъж ми се сторят най-водните пъпеши на света .Дините бяха голяма изненада . Имаше 15-тина в началото,доста изгниха,но поне ги опитахме . Аз после ги отписах,те половината изсъхнаха. Дядо все питаше има ли нови,все нямаше,той пък явно имаше повече вяра в тях и си настояваше,че аз не ги виждам .

След месец на пълно бездиние,въоръжена с търмък и права лопата поемам към тях,все пак ми трябва място за есенните култури .

Дърпан първия корен .

Опа,то имало и зелено накрая . Връщам си го старателно и се правя,че нищо не се е случило .

Проследявам зеления ластун,чак в пипера. А под почти узрязалата капия,най-симпатичната диня на света . Сериозно .

И в един момент тук диня,там диня,брех,още малко да ме заболи пръста от щракане на фотоапарата,исках всичките да ги покажа на дядо .

Не можах даже да му кажа на тях,ама какво да му казвам,той си знаеше .

На село е малко измъчена история,но щом дядо вярва в потенциала му,значи има защо 🙂 .Снимки на градината и на реколтата започнах да правя заради дядо,след всяко ходене на село замъквах техниката у тях,нагласяхме се на холната маса и гледахме 🙂 .

“Културна работа” – казваше дядо .

Най-обичах да си показвам примерната продукция,например прави краставици .

“И къде са хубавите краставици?” – пита дядо .

“Изядох ги . Нося ви на вас кривите.” – отговарям аз .

И тук дядо се усмихваше и казваше браво,така и трябва,щом ти работиш .Вечерята ми в суров вид . После беше настъргана тиквичка с моркови,чушки и яйце . Разочарована от яйцето,но повече няма да се излъжа,нося си яйца от на тати кокошките .

Изобщо голям пренос на продукция е,вече като няма поне 2 чанти в мен се стряскам,че съм ги забравила някъде .

Моята печка маалко ме предаде . Покритието отгоре явно не е качествено и вече е масово жълто,избиха оранжеви петна,около котлона е кафяво и изобщо съм разочарована .

Е,дано следващата печка в живота ми да си остане бяла,пък дотогава ще мисля как да оправя положението със сегашната .Не съм много наясно кои чушки кога се берат,засега предпочитам да ги чакам да станат червени…защото са по-красиви и си падам по цветните акценти 🙂 .

От както е правена тази снимка тези не само почервеняха,ами и са изядени вече .Корнишоните ми никнат доста несъгласувано,понякога и на няколко метра,от мястото,където ги сях .

Има вече доста големи,ще слагам мрежа след няколко дни .

И пак,докато ми вържат корнишоните,копъра ще прецъфти . Сигурно ще си направя копър на буркани и така ще го съхранявам,докато дойде корнишонско време .Склонна съм да говоря за компота от праскови направо в одически стил,толкова ми харесва .

“Натурални” сокове не мога /не искам/ да пия,придържам се към млечни шейкове и много компот . Понеже захарта бая поскъпна,моите са си направо диетични,35 буркана с 2 кила направих .

Всъщност,не ми пречи цената,моя компот си заслужава парите,но магазина не работеше .

След като се снабдих с праскови /които естествено бяха на другия край на селото,но прибавям тикането на 50 кг праскови (и за съседката) като полезно преживяване,определено запомнящо се,мускулната треска остана с мен седмица,компотите ,ако са се затворили,надявам се няколко месеца .

Някъде по това време говорих за последно с дядо . След почти 2 месеца редовни инструкции,вече все по-често ми казваше “ти си знаеш” .

Извадих старата книга,чета ред по ред . Много сложна работа,та захарен сироп,та сортиране на прасковите .

И докато с насмешка четох “Разделяте прасковите в три категории по зрялост и след това в поне още две по големина” , си мислех “Ами! Не стига,че ги сурнах 1 час,ами и ще ги сортирам” , се усетих колко съм заприличала на дядо .

Той последно прави грах на буркани,цял ден чистихме / той чисти доооста повече от мен/,накрая като беше всичко приготвено,отворихме книгата и естествено “Разделяте зрънцата грах в три категории – малки,средни и големи .Малките се бланшират за ** минути,средните…” и някъде тук дядо затвори книгата и почна да нарежда граха,който след като беше “поставен на мястото си” , отиде в голямата тенджера,наведнъж под категория “за ядене” 🙂 .Имах малки неволи със затварянето на бурканите,накратко гледаме да ядем бързо,но то машинка е развалена . Съседите изненадано попитаха “Ама ти защо удряш с чук по бурканите?!”

Да отбележа,че не съм аз толкова изобретателна,баба така ми каза .Отново бъдещата вечеря,изпекох ги на огъня . Пак окъснях,то и осветлението е малко оскъдно под навеса,та не виждах много-много колко са опечени,карах на “усещане” .

Беше ми много мъчно за дядо и храната я усещах по особен начин,хем ми беше вкусна и си мислех колко щеше да му хареса на дядо,хем всяка хапка ми засядаше на гърлото .Доматите малко се засилиха,вече бера няколко сорта,любими си ми остават розовите .Ромата най-накрая започна да зрее .

Може все пак да събера колкото за 1 бурканче сушени домати със зехтин и подправки 🙂 .

Това естествено ако преди това някой мил човек ми каже как да ги суша,без да мухлясват .

То според тати нищо им няма и пак мога да си ги яда,ама друго си е доматите да са червени,а не сиви 🙂 .На това му търсих българското име,ние му казваме джинджър,на английски е jujube . Има навързали и тази година смятам да ги обера и да направя нещо с тях .

Пък откакто почнах да го поливам дървото и направо се засили 🙂 .Пипера все още ми е най-силната част,сега ме чака една голяма чанта за люти и малка доза кьополу .

Те са от новата реколта,така че очаквахте ги,надявам се,този понеделник 🙂 .

Благодаря за окуражителните коментари,радвам се,че разказът ми за дядо Ви е трогнал .

Не съм искала да Ви натъжа,всъщност може би най-искам,ако не сте се виждали скоро с вашите баба и дядо,да им се обадите . Те ще се зарадват,естествено ще ви питат кога ще отидете да ги видите и вие може пак да кажете “скоро,скоро” дори да знаете,че няма да е толкова скоро,но все пак,обадете им се .

Дядо винаги е бил щастлив и доволен,трябва повече хора да са като него .

И аз се усмихвам през сълзи,но гледам повече да се усмихвам,заради него 🙂 .

Спомням си как не пипаше нищо мое,а за мое се класифицираше всичко,което аз съм донесла .

Например 1 литър течен сапун,който все не намаляваше и накрая като питах дядо стана ясно,че това бил “моя сапун”,който всеки път се изкарвал преди аз да си отида на село,той иначе си купил за него друг,”обикновен” .

Като му казах,че може и той да ползва сапуна,той искрено се усмихна и ми благодари .

И пак имам съмнения,че не ми го пипаше,защото мина 1 година и още не е свършил .

Може да е като онези препарати за миене на чинии,с 1 капка три пъти да си миеш ръцете 🙂 .

Градината ми носи голямо удовлетворение,понякога леко се отчайвам,че не мога да свърша всичко,но постепенно ще се наредят нещата .

И понеже може да си помислите,че по цял ден само копая,очаквайте скоро картички,букети,аранжировки с цветя,пък междувременно може и нещо друго да измайсторя 🙂 .

4 Replies to “Реколта в понеделник 22/08/11”

 1. Много харесвам снимките ти. С интерес следя публикациите тиЩе се радвам,ако ми даде коментар на снимките в блога ми. 🙂

  Like

 2. I do not know if you understand English but I do not need to understand Bulgarian to see that you have a wonderful green thumb and an amazing eye for Photography.

  Like

 3. Отново трогателна история! И за пореден път се радвам на интереса ти към градината. Възхищавам ти се, как на такава възраст, си успяла да оцениш истински знаичмите неща в живота! Продължавай напред!Поздрави и слънчеви усмивки, с дъх на отиващо си лято от Варна

  Like

 4. Така се радвам на зеленчуците ти, снимките и историите, че неочакваната публикация искрено ме зарадва! Ти си ми като мъничка глътка свеж въздух за което ти благодаря. Прегръдка из далечен, предесенен Стокхолм.Сим

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: