Здравейте 🙂 .

Ако ще ходите от Пловдив до Конуш,да знаете,че вече директен рейс няма , което аз не знаех . Първо хванахме рейса за Асеновград , там изненада , рейса до Конуш е след 2 часа и половина .

Близо до гарата има подобие на парк , където преброих десетина гугутки ( Streptopelia decaocto ) , но след 2 минути ръцете ми замръзнаха и с дядо ми влязохме в първото кафене , където аз се омирисах на цигари , дядо ми пи кафе , а аз гледах часовника и времето течеше наистина бавно .

В 1 и 10 се качихме на рейса и 40 минути по-късно пристигнахме в Конуш . Опътиха ни , видяхме гнездата,сигурно ще е супер напролет , нямам търпение да отида,когато чаплите са там .

Дядо ми си запали огън , а аз се разходих около язовира . След няколко часа бях видяла :

2 големи бели чапли ( Egretta alba )
1 сива чапла ( Ardea cinerea )
1 земеродно рибарче ( Alcedo atthis )
2 големи горски водобегача ( Tringa ochropus )
1 обикновен мишелов ( Buteo Buteo )
полски врабчета ( Passer montanus )
тръстикови овесарки ( Emberiza schoeniclus )
малко ято шиглеци ( Carduelis carduelis ) с няколко обикновени чинки ( Fringilla coelebs )
6 зеленоглави патици ( Anas platyrhynchos )

Бях прочела за къдроглави пеликани и белооки потапници там , но не видях такива . Може би не е било достатъчно студено . Явно тази зима няма да се видят пеликани и морски орли от моите очи , когато си на 14 , само желание не е достатъчно : ) .


7 Replies to “10.02.2008 – Конуш”

  1. Много се радвам че има млади хора като теб с такива завидни познания за птиците. Дано само тази страст не те напусне никога, но според мен едни път хванат ли си от нея няма начин да се излекуваш.

    Like

  2. Чудесни снимки! Виждала съм и твои картички – те също много ми харесват. Бих станала последовател на блога ти, ако добавиш бутон :).

    Like

  3. Хаха, много е прав mangelov- мъжът ми е вече повече от 30 години така :D. За сега обаче по- голямото ни дете не проявява никакъв интерес.Хубави снимки :).

    Like

  4. Нети , благодаря за милите думи ! Тези снимки са от преди толкова много време , бях ги забравила даже ! От тогава съм задобряла , може би като почне лятната ваканция ще направя пост с най-добрите ми снимки на птици : ) . Не съм сигурна за какъв бутон става дума , може ли да ми обясниш , че не съм много наясно с блоговете ? Мерси предварително 🙂 .chiges , и аз съм си все така запалена както когато писах този пост , нямам търпение да дойде ваканцията и да имам повече свободно време !На по-малката ми сестра й е интересно , пита тази птичка коя , онази каква е , брат ми от друга страна и той никакъв интерес не проявява , предпочита си той компютъра и игрите , както и масово децата сега …

    Like

  5. Така си изнаех няма как да се излекуваш. С нетърпение очаквам поста с новите ти снимки. Аз от фотография не разбирам много но съм възхитен от твоите познания в областа на птичия свят. Ако искаш мога да ти дам информация къде какви птици може да видиш. Също така мога да те свържа с най добрите фотографи в областа в България.

    Like

  6. Информацията би ми била много полезна , аз съм от Пловдив и нови места за обикаляне винаги са добре дошли 🙂 . С транспорта имам малко проблем , но навсякъде , докъдето близо спира междуградски рейс , ми е удобно .Аз утре си отивам на село (Тюркмен , Брезовско) , миналата година на язовира имахме над 50 нощни чапли , двойка тръстикови блатари , изобщо там много ми харесва . В двора ни се върти и един малък маслинов присмехулник , вече втора година дебна да го снимам по-качествено , може този път да успея 🙂 . Също вече си имаме и две платформи за щъркели , едната вече е заета , а един приятел на баща ми направи трета платформа (беше ми подарък за рождения ден) и догодина и нея също ще сложим . Тя е доста по-голяма от тези , които енергото слагат , направо палат ще си направят щъркелите 🙂 .От много време искам да видя скалолазка , като изключим Триградското ждрело , до където трудно ще стигна , има ли някъде по-достъпно място , където мога да си пробвам късмета ?Лека вечер 🙂 !

    Like

  7. точно така, на яз. Дългъна с. Тюркмен съм ходил няколко пъти и през 2009 там,установих денувка на нощни чапли – 6 бр. като 5 от тях бяха ювинилни. Освен това там имаше и много други водолюбиви птици които рядко могат да се наблюдават другаде в района – голям гмурец, малък гмурец, качулата потапница (само че през март сега едва ли ще я видиш), ням лебед (1 двойка), от по обикновените калугерица и двете бърнета змно илятно. Но най добрее там да се ходи ранна пролет по време на обратния прелет – края на март. Относно скалолазката аз лично съм я виждал на само на триградското ждрело (и то доста отдавна преди 10 години). Тъй като тя е алпийски вид (колеги са я виждали в района на Паничище, Рила, както и на хижа Мальовица на път за връх Мальовица) не се сещам друго по близко място където можеш да я видиш. Но според мен Триградското ждрело е подходящо за теб, защото в близост е буйновското ждрело което е най-дългото в България и ако си осигуриш транспорт ще ти е много приятно да обикаляш там. Също така там може да видиш сокол скитник и воден кос. Проблема е че дори и да ги видиш тези видове те ща са на голямо разстояние от теб и незнам дали техниката ще ти позволи да направиш качествени снимки. Радвам се че и баща ти се запалил по природозащитата и други покрай него заради теб, особенно за успеха който сте постигнали с изкуствените платформи за щъркели.Пожелавам ти и днес да си видяла мнго неща на Тюркмен, язовирчето е иделно за наблюдение на птици.

    Like

Leave a comment